3. MAJ: Svjetski dan slobode medija, BiH najbolje rangirana u regionu

0
244

Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja. Cilj obilježavanja je promocija načela slobode medija, ukazivanje na važnost zaštite medijskih sloboda i borbe protiv svih oblika utjecaja na medije kao i sjećanje na medijske radnike koji su izgubili život obavljajući svoj posao.

 

Ove godine, zbog pandemije koronavirusa, u fokusu su smanjena prava medijskih radnika, otkazi i nedostatak institucionalne podrške.

Svjetski dan slobode medija obilježava se od 1993. godine na temelju odluke Opće skupštine Ujedinjenih naroda iz iste godine, a na preporuku Opće skupštine UNESCO-a iz 1991. godine. Kao dan obilježavanja odabrana je godišnjica usvajanja Windhoeške deklaracije o promociji nezavisnog i pluralističkog afričkog novinarstva iz 1991. godine koju su usvojili afrički novinari u gradu Windhoeku u Namibiji.

U izvještaju Reportera bez granica za 2020. godinu, a koji secira medijske slobode širom svijeta, Bosna i Hercegovina zauzima 58. mjesto od ukupno 180 država. Naša zemlja je prošle godine zauzela 63. poziciju i time se popela za pet mjesta na ovoj poziciji. S druge strane, Hrvatska se nalazi na jednom mjestu ispred Bosne i Hercegovine, Srbija zauzima nisko 93. mjesto, a Crna Gora katastrofalno 105. mjesto u ukupnom poretku država. Slovenija je najnaprednija od bivših jugoslavenskih država i nalazi se na 32. mjestu, dok je Sjeverna Makedonija na 92. mjestu.

U izvještaju koji je objavljen ističe se da je Bosna i Hercegovina obavijena polariziranom političkom klimom koja je označena konstantnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom. Navedene činjenice loše utječu na slobodu medija jer je za novinare time stvoreno neprijateljsko okruženje.