MUZEJ OPTIČKIH ILUZIJA: Vrata u svijet zabave otvorena u Sarajevu!

Dugo očekivani projekat, zasigurno je muzej optičkih iluzija u Sarajevu. Prvi je muzej ovog tipa u našoj državi te je već u prvim danima posjeta više nego odlična. Nakon što je region dobio ovakvu vrstu zabave u Beogradu i u Zagrebu, red je došao i na Sarajevo.

U prvih pet radnih dana muzeja, nebrojeno mnogo ljudi došlo je uživati. Skoro svi su odvojili preko sat vremena za obilazak. Objekat se prostire na 300 metara kvadratnih, a smješten je u trospratnu Austro-Ugarsku zgradu na adresi Skenderija 28, u strogom centru Sarajeva. Do njih je najlakše doći tako što krenete od popularne “tete razapete” na Skenderiji duž glave ulice i doći ćete za minut do objekta u kojem je smješten muzej, na veoma atraktivnoj lokaciji.

MOI Sarajevo: Imamo preko 100 eksponata, a neki su dio naše tradicije u BiH, kazala nam je Rebeka Abdagić, press koordinatorica MOI-a/ FOTO:Instagram

Projekt „Muzej Optičkih Iluzija Sarajevo“ započet je još prije godinu i po dana, a u ostvarenju su učestvovali i mladi bosansko-hercegovački umjetnici, koji su završili Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, navodi za dobarportal u toku razgovora Rebeka Abdagić, press koordinatorica MOI-a, nakon što nas je ljubazno uvela u fantastičnih 300 kvadrata muzeja.

MOI Sarajevo/ FOTO:dobarportal
MOI Sarajevo/ FOTO:dobarportal
MOI Sarajevo/ FOTO:dobarportal

 

ZA DOBARPORTAL I SPECIJALNA INFORMACIJA KOJU NISU OBJAVILI DRUGI MEDIJI

Prostor u kojem je smješten MOI posjeduje i baštenski dio te je u toku ljeta ova ekipa planirala napraviti i kafe baštu, iza zgrade MOI-a. To će biti idealna prilika za odmor nakon obilaska postavke i za sumiranje utisaka uz razgovor i kafu.

Kako saznajemo, ideja je nastala uz energiju i viziju da se uz standardne iluzije uvede i nešto što je dio Sarajeva. Tako su u muzeju izloženi i popularni olimpijski Vučko, kao i “tunel spasa” poznat skoro svima koji su proveli rat u Sarajevu.

Kerim Mušanović, jedini aktivni Street art umjetnik u BiH/FOTO: Facebook

Dio eksponata su kreirali oni sami, da efekat i instalacija za muzej budu još upečatljiviji. To su eksponati među koje spadaju i oni sa motivima vezanim za historiju Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, a po kojim se sarajevski Muzej optičkih iluzija razlikuje od svojih „rođaka“ u regionu i šire. Kerim Mušanović, jedini aktivni Street art umjetnik u Bosni i Hercegovini, za muzej je naslikao čak tri 3D slike, a najimpozantnija među njima je prikaz maskote Zimskih Olimpijskih Igara 1984. – Vučka. 

MOI Sarajevo/ FOTO:dobarportal
MOI Sarajevo/ FOTO:dobarportal

MUZEJ NA TRI SPRATA, POSTAVKA SA PREKO 100 EKSPONATA

Muzejska postavka broji preko 100 eksponata u vidu slika, holograma, objekata, 3D i svjetlosnih iluzija te čitavih prostorija, što naš muzej čini trenutno najvećim muzejem ovog tipa u regionu. Trudili smo se da u okviru postavke promovišemo i kulturu i tradiciju Bosne i Hercegovine i grada Sarajeva, što će zasigurno privući ne samo turiste, već i građane da istraže ovu raznovrsnu kolekciju. Dio postavke će biti stalni, dok će se neki od eksponata povremeno rotirati. Time želimo osigurati da se naši posjetitelji vrate u muzej i dožive zabavu i osvježenje unutar muzejskog prostora. Sigurni smo da će se posjetitelji svih generacija dobro zabaviti u našem muzeju, zahvaljujući njegovom neobičnom interaktivnom sadržaju.

BOSANSKA TRADICIJA I KAO POSTAVKA U MUZEJU ILUZIJA

U takozvanoj „naopakoj sobi“ sa bosanskim ćilimom i drugim specifičnim predmetima iz bosanske kuće će vam se pomutiti čula i više nećete znati šta je „gore“, a šta „dole“. U UV sobi ćete se osjećati kao Petar Pan kada je izgubio svoju sjenu, a u Poker sobi odigrati partiju protiv samoga sebe. Pazite da ne gledate predugo u rotirajuće spirale, jer biste lako mogli zaboraviti na vrijeme i prostor oko sebe.

Pored beskonačnih tunela, bunara bez dna i magičnog kauča, u muzeju možete zaviriti i u Playroom u kojem možete testirati svoje kognitivne sposobnosti, rješavajući raznorazne mozgalice. Iste mozgalice i još mnogo mističnih predmeta možete naći i u suvenir shopu u sklopu muzeja.

MOI Sarajevo/ FOTO:dobarportal
MOI Sarajevo/ FOTO:dobarportal

ZABAVITE SE I UŽIVAJTE U ČAROLIJI

Iluzije zaista predstavljaju univerzalan način zabave i komunikacije sa posmatračem, s obzirom na svoje djelovanje na ljudski um i čula. U ljudskoj je prirodi da instinktivno prate svoja čula i da im beskompromisno vjeruju, a kada se desi da se „neko“ ili „nešto“ poigra tim čulima, to je momenat u kojem ulazimo u nesvakidašnji i magični svijet izvan vremena i svakodnevnice, u svijet iluzije.

Ulaz u Muzej optičkih iluzija/FOTO: MOI Sarajevo

Muzej će biti otvoren svakoga dana, od 10 h do 22 h. Cijene ulaznica su 12 KM za odrasle, 9 KM za djecu i studente, 7 KM za grupne posjete, te 35 KM za porodičnu kartu (2 odraslih + 2 djece), navela je na kraju  razgovora Rebeka Abdagić, press koordinatorica MOI-a.